Claesson Koivisto Rune återvänder till Nobis Hotel

Vi träffade en av designtrions medlemmar, Mårten Claesson, för att ställa honom några frågor om svensk design och relationen mellan Claesson Koivisto Rune och Nobis Hotel.

Ert samarbete består utav två framgångsrika svenska företag, ni tillsammans med DUX. Vad tror ni är anledningen till att svensk design är så populärt utomlands?
Den svenska och skandinaviska estetiken är oftast diskret, subtil och demokratisk. Ofta i ljusa, enkla och naturliga material. Dessa drag håller längre över tid och uppfattas nog som både ärliga och inkluderande. Även om vi svenskar själva kan ha svårt att tala om svensk design som sofistikerad så uppfattas den just så utomlands.

Personligen tror jag också att storleken på vårt land i relation till både Europa och världen spelar roll. Vi är lite i utkanten och ses som exotiska, som någon rar liten fjällblomma. Sverige är för litet för att uppfattas som ett hot mot någon. Det finns ingen allvarlig rivalitet mellan oss och andra som det kan göra mellan de större nationerna, England, Frankrike, Tyskland.

Hur känns det att vara tillbaka på Nobis Hotel med denna lansering?
Nobis Hotel är vårt barn tillsammans med Sandro Catenacci. Att vara där känns verkligen som att vara med sin familj, hemma.

Nobis Hotel hade förra året sitt 5-årsjubileum, vad tycker ni hotellet inneburit för svensk hotellmarknad och internationellt?
Vi lade bokstavligen ner tusentals arbetstimmar under en tidsperiod på bara ett drygt år på att få varje detalj genomtänkt på Nobis Hotel. Det tror jag gjorde att hotellet redan när det öppnande upplevdes så karaktärsfullt och personligt som om det redan stått där i decennier. Det vi försökte skapa skulle likna den slags eklektiska stilkänsla som en excentrisk person byggt upp genom ett långt liv. Idag kan vi konstatera att få hotell i världen fått så mycket publicitet, positiv uppmärksamhet och så många efterföljare. Både tankarna om hur till exempel samverkan mellan entré, reception och lounge skulle fungera, till möbleringen, till färger, material och mönster, har samplats på många andra hotell runt om i världen sedan dess. Det är ingen underdrift att påstå att Nobis Hotel varit en stilbildare internationellt.

Claesson Koivisto Rune Collection lanseras och ställs ut hos oss på Nobis Hotel i Loungen under hela Stockholm Design Week, 6-12 februari.

"De klassiska DUX formerna får i vår nya satsning en pånyttfödelse"

Charlotte Ljung, VD för DUX, berättar om företagets moderna satsning på möbeldesign.